wafle zbożowe

Wafle zbożowe – czyli jak zastąpić zwykłe pieczywo

Czas pędzi niemiłosiernie szybko, coraz szybciej i więcej pracujemy oraz posiadamy z dnia na dzień mniej czasu dla siebie. Z tego względu odżywiamy się szybkimi przekąskami, czasami niezbyt zdrowymi, chociaż prawdopodobnie pragniemy prowadzić zdrowy tryb życia. Odpowiedzią na taki stan rzeczy są zdrowe wafle dietetyczne. Jest to smaczna przekąska, którą możemy jeść bezpośrednio z opakowania, bądź wykorzystać do przygotowania smacznej „kanapki”. Poznajmy więc bliżej wafle dietetyczne.

Wafle zbożowe – zdrowa i smaczna przekąska

Chleb jest powszechnie używany w polskiej kuchni, niemniej jednak można go skutecznie zastąpić zdrową i lekką przekąską, jaką są wafle zbożowe. Są jednym z pierwszych zamienników chleba, po które zazwyczaj sięgamy.  Jednymi z najbardziej popularnych są FitRolls kukurydziano-gryczane oraz gryczane. Ich niewielkie rozmiary sprawiają, że szybko się je spożywa, a niewielkie opakowanie umożliwia zabranie ich do pracy, czy też na wycieczkę. FitRolls jest to produkt całkowicie pozbawiony konserwantów, cukrów oraz sztucznych barwników. Niewielka ilość tłuszczy sprawia, że doskonale nadają się dla osób odchudzających się bądź żyjących w ciągłym biegu.

Wafle zbożowe dostarczają naszemu organizmowi najbardziej potrzebnych składników odżywczych. Z tego względu powinni je docenić ci, którzy pragną zdrowo się odżywiać.

Do czego warto wykorzystać wafle zbożowe?

Jak wiadomo, wafle zbożowe mają wszechstronne zastosowanie. Zazwyczaj wykorzystywane są jako samodzielna przekąska. Niemniej jednak można je użyć jako baza do kanapek. Wiele osób konsumuje je na słodko z dodatkiem miodu, dżemu lub konfitury. Dla tych, co nie chcą się specjalnie odchudzać, doskonałą przekąską mogą okazać się wafle zbożowe z masłem orzechowym.

A może bezglutenowe wafle gryczane?

Wafle gryczane są cennym źródłem błonnika, mogą być spożywane przez osoby, które nie tolerują produktów pszenicznych, osłabione, a także nieposiadające energii do działania. W waflach gryczanych można znaleźć takie składniki odżywcze jak magnez, fosfor i cynk. Dzięki temu spożywając wafle gryczane, dbamy o nasz układ nerwowy i odpornościowy. Wafle wykonane z pełnoziarnistej mąki gryczanej są w stanie zaspokoić apetyt w krótkim czasie po spożyciu, przez co nie trzeba ich jeść w dużych ilościach. Doskonale smakują z owocami, takimi jak maliny bądź truskawki. Warto je również oddawać małym dzieciom, ponieważ dzięki dużej ilości magnezu nasze pociechy będą pełne energii do nauki oraz zabawy.

Komentarze