Kawa ziarnista

Kawa ziarnista do ekspresu – jaką najlepiej wybrać?

Bardzo wiele osób uwielbia rozkoszować się smakiem i aromatem świeżo zmielonej kawy z ekspresu. Aby jednak otrzymać tak wyśmienity napój, trzeba zdecydować się na bardzo dobrej jakości ziarna kawy. Oczywiście najszlachetniejszym gatunkiem jest arabica, którą wyróżnia intensywny smak oraz brak goryczy. Co więcej, ta odmiana kawy posiada mniej kofeiny niż robusta, co również może przypaść niektórym osobom do gustu.

Jakie są najważniejsze cechy dobrej kawy ziarnistej?

Każdy posiadacz ekspresu do kawy powinien zastanowić się nad wyborem kawy ziarnistej. Warto więc wiedzieć, że na rynku dostępne są trzy najpopularniejsze rodzaje ziaren kawy, a mianowicie robusta, arabica i liberica. Każda odmiana wyróżnia się jednak innymi walorami smakowymi oraz oczywiście ceną. Za najlepszą kawę ziarnistą uznaje się 100% arabice, gdyż wykazuje niezwykłe walory smakowe oraz posiada lekko oleistą konsystencję.
Kupując kawę ziarnistą, powinniśmy zwracać uwagę na oznaczenia znajdujące się na opakowaniach. Główne znaczenie ma miejsce pochodzenia oraz jakość ziaren. Mieszanki wywodzące się z południa Włoch wyróżniają się dużą ilością robusty – zawierają więcej kofeiny, a ich smak jest intensywny. Natomiast mieszanki pochodzące z północy Włoch mają bardziej delikatny smak i nadają się do kaw takich jak late. Najlepsze kawy ziarniste do ekspresu to jednak te, które najbardziej nam smakują, z tego względu dobrze jest przetestować kilka odmian i wtedy podjąć decyzję.

Ranking kaw ziarnistych do ekspresu:

Miejsce 1.: LavazzaTierra 1 kg jest to wysokogatunkowa kawa wykonana ze średnio palonych ziaren arabica 100% pochodzących z Brazylijskich wysokogórskich plantacji. Posiada intensywny smak o lekkiej czekoladowo-owocowej nucie. Doskonale nadaje się do cappuccino oraz latte macchiato.
Miejsce 2.: Dallmayr Espresso D’ORO 1 kg to kompozycja 80% arabica ostrożnie i powolnie wypalana. Jej pochodzenie wywodzi się z najlepszych na świecie włoskich upraw. Doskonale nadaje się do cappuccino oraz latte macchiato, a to ze względu swój smak i pełny aromat.
Miejsce 3.: LavazzaQualita ORO 1 kg to najbardziej znana kawa z palarni Lavazza. Jej smak i aromat wywodzi się z gatunku 100% arabicy. Zbieranej na plantacjach Ameryki Środkowej i Afryki. Jest to średnio palona i słodka kawa, która również nie jest zbyt mocna.
Pamiętajmy więc, że wybiegając kawę ziarnistą do ekspresu, powinniśmy zwracać uwagę na jej pochodzenie, jakość ziaren, a także na takie cechy jak smak intensywność, aromat i kwasowość. Tylko wtedy wybierzemy produkt, który sprosta naszym oczekiwaniom.

Komentarze