Dieta niskotłuszczowa, czyli produkty opatrzone napisem „light” to już przeżytek. Dziś wiemy już, że tłuszcze są jednym z podstawowych składników energetycznych i muszą znajdować się nawet w diecie osób odchudzających się. Kluczem jest jednak wybieranie zdrowych tłuszczy. Jednym z ich źródeł jest awokado.
Awokado i zdrowe tłuszcze
W owocu tym znajduje się wiele tłuszczów nienasyconych. Przede wszystkim zawiera ono omega-3 i omega-6 w bardzo dobrej proporcji względem siebie. Zdrowe tłuszcze znajdujące się głównie w produktach roślinnych i rybach służą utrzymaniu dobrego wzroku oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Awokado pomaga więc utrzymać dobrą pamięć, a dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy poprawia wzrok, zapobiega starzeniu, nowotworom, a nawet obniża ciśnienie oraz cholesterol!
Jak jeść awokado?
Awokado jest owocem o bardzo delikatnym miąższu przypominającym puree albo masło. Można je więc z powodzeniem stosować właśnie jako masło! Jest idealne do smarowania kanapek, ale także jako dodatek odżywczy do koktajli. Dzięki niemu koktajle są bardziej kaloryczne, ale w zdrowy sposób. Dają sytość i uzupełniają nasze braki w zakresie tłuszczów nienasyconych. Awokado w smaku jest bardzo neutralne, co jest jego zaletą. Połączone z przyprawami i sokiem z cytryny smakuje dobrze jako dodatek do sałatek. Spożywamy je głównie na surowo – wtedy też czerpiemy największe korzyści z zawartych w nim tłuszczów. Awokado to bardzo cenny składnik diety wegetariańskiej i wegańskiej. Zdecydowanie warto dbać, by nasza codzienna dieta włączała dodatek jego kilku plastrów.